Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Stadhuisplein 1

3811 LM Amersfoort

Betreft: Verzoek tot Interpellatie

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper, Amersfoort, 10 november 2002.

Op grond van artikel 36 Reglement van Orde voor de Raad, wil de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) U verzoeken om een Interpellatie te houden in de Raad van Maandag 11 November 2002 en zou de BPA graag de volgende vragen door het college van B&W beantwoord zien.

Inleiding:

De Burger Partij Amersfoort ( BPA ) is zeer verontrust want de BPA heeft begrepen van verontruste Burgers en de ambtenaren de heren Willem Oxener en Limburg dat het Stappenplan Randenbroek direct door het College wordt uitgevoerd zonder tussenkomst van de Raad. De BPA bevreemdt dit, en heeft hierover de volgende vragen:

Vragen:

Gedeeltelijk overslaan van fases in het besluitproces.

U schrijft in uw stappenplan Randenbroek, dat de insteek van deze notitie is om toch door te gaan met gedeeltelijke realisering. Naar de mening van de BPA zijn er in de besluitvorming altijd vier ( 4 ) verschillende fases te onderscheiden:

Fase 1 -(structuur)visie vast te stellen door de Raad. Wat willen we met het gebied in zijn geheel ?

Fase 2 - planvorming als geheel. Uitwerking per deelgebied in samenhang tot het totaal.

Fase 3 - besluitvorming door de Raad en

Fase 4 - ten slotte, de uitvoering.

Het stappenplan zweeft ergens tussen visie en planvorming, maar spreekt nu ook al over uitvoering.

Vraag 1 : Hoe kunt u tot gedeeltelijke realisering overgaan als fase 1 nog niet eens is afgerond ?

Zie hiervoor ook de concept globale structuur nota " Doelstellingen en Uitgangspunten pag.12, par. 5.1 waar gesproken wordt over identiteit en samenhang en B&W nota van 13 februari 2001, par.6 pag.4 planning.

Planning besluitvorming en procedure

Tijdens de raadscommissievergadering van 12 februari 2002 ( verslag wordt steeds aangehaald ) is afgesproken, dat : pag. 46 regel 13 "Daarbij is de planning voor het eind van het jaar met een structuurvisie te komen en de keuzes aan de Raad voor te leggen."

Vraag 2 : Hoe kunt u zonder een financiële paragraaf in dit stappenplan komen tot voorstellen van uitvoering terwijl de Structuurvisie niet door de Raad is vastgesteld en deze voorstellen fundamenteel afwijken tot de intentie van het eerste Concept Globale Structuurvisie ?

  • Bij navraag is gebleken, dat dit stappenplan bepaald is door het College en direct ten uitvoer wordt gebracht.

Vraag 3: Hoe kunt u tot zulke stappen overgaan terwijl op 12 februari 2002 afgesproken is dat dit eerst aan de Raad wordt voorgelegd ?

Besluitvorming Skeelerbaan

Pag. 46 regel 18 " Spreker proeft een meerderheid om over de plannen van de skeelerbaan na te denken. Daarvoor kan een nadere uitwerking worden voorgelegd."

De VVD en CU (zie resp. pag. 44 regel 1 en pag. 45 regel 26) gaan onder voorwaarden van financieel haalbaar, goed inpasbaar en andere randvoorwaarden akkoord.

Het CDA ziet wel wat in het plan van BIJT zie pag. 45 regel 16.

Ook D66 gaat niet akkoord met een skeelerbaan.

Groenlinks is voor een skeelerbaan, maar wil wel uitgaan van een definitief structuurplan, zie pag. 46.

PvdA gaat akkoord onder voorwaarden dat het toegankelijk blijft voor iedereen.

Onder bepaalde voorwaarden was de globale stemming voor een skeelerbaan positief.

Vraag 4: Wordt nu aan al die voorwaarden voldaan ?

Vraag 5: Kunt u met de gewenste samenhang en zonder door de Raad definitief vastgesteld Structuurplan deelplannen in zijn uitvoering wel naar voren halen ?

Vraag 6: Hoe kunt u in uw stappenplan schrijven dat er brede steun is en eerdere gemeentelijke besluitvorming heeft plaatsgevonden ?

Vraag 7: Hoe kunt u dekking hebben als er nog geen visie is laat staan een door de Raad geaccordeerd financieel plan ?

Informatie voor de Raad ter verantwoorde besluitvorming

pag. 46 regel 27 " ...daarover komen met uitwerkingen voor de deelgebieden en met verschillende scenario's naar de commissie terug te komen en duidelijke keuzemomenten, naast de haalbaarheid, voor te leggen. "

Vraag 8 : Waar staan in het stappenplan de verschillende scenario's ?

Vraag 9 : Waar staan per deelgebied de kosten en baten ?

Vraag 10 : Waarom is dit alles niet eerst naar de betreffende raadcommissie en de Raad teruggekoppeld?

Inspraak en meedenken

regel 29 : "Daarbij zullen de groepen, die nu hebben meegewerkt, stevig worden betrokken.". Echter op 12 februari 2002 bleek, dat de inspraakreacties nauwelijks verwerkt waren in de reactienota. In het stappenplan geeft u aan dat voor informeel overleg en inspraak pas ruimte is nadat dit stappenplan door het College is besloten. Dit stappenplan bevat reeds aanpassingen op het concept globale structuurplan.

Vraag 11: Hoe kunt u zonder de raadcommissie en de Raad eerst te raadplegen ( en de div. belangengroepen er stevig bij te betrekken ) overgaan tot zulk verstrekkend stappenplan dat alle ruimte geeft aan het College om te handelen ?

In afwachting van uw mondelinge beantwoording ( naast uw mondelinge antwoord, ontvangen we uw uw antwoord graag ook een Word.doc aan : vanwegenjoh@hetnet.nl. )

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

Ing. J. ( Hans ) van Wegen, Fractie voorzitter BPA.